Selecteer een pagina

Aan de muur.

door | mrt 9, 2020

Wat wil ik aan de muur hebben bij de eettafel?
Ik had het idee om over de hele breedte bij de eettafel fotobehang te plakken. De foto zou ik zelf maken. Nadat ik twee middagen op pad was geweest met mijn camera om mooie foto’s te maken van Steenwijk en omgeving dacht ik dat er wel wat bij zou zitten. Hoe moeilijk kan het zijn als je de keuze hebt uit 300 foto’s. Toegegeven, meer dan de helft belandde in de prullenbak. Bewogen, niet scherp, niet mooi genoeg, personen in beeld, en ga zo maar even door. Ik koos uiteindelijk een foto uit waar ik meer dan tevreden mee was. W was dat niet. Toen kwam ik op het idee om twee plastic platen dubbelzijdig met een foto te laten bedrukken. Dan konden we elk seizoen naar een andere foto kijken. Alleen ik had nog niet van alle seizoenen een mooie foto. Ik besloot het project voorlopig uit te stellen.
In de tussentijd plakten we deze poster van Panorama Mesdag aan de muur met plakband. De poster is 150 × 20 centimeter, de tafel is 2.60 m. lang. Het stond niet super, maar er hing voorlopig wat. Het is een kleine weergave van het originele schilderij dat in Den Haag te bewonderen is. Het schilderij is rond. De uiteinden van de poster die je ziet moet je aan elkaar vast denken. Je loopt dus rondjes in het schilderij. De zee voor je, de twee uiteinden achter je.
Vroeger, in mijn jeugd, moesten we er met school naar toe en toen vond ik er werkelijk niks aan. Heel wat jaren later, als volwassene, vond ik het fascinerend! Naar mijn mening één van de mooiste schilderijen die ik ooit gezien heb.

De laatste keer dat we bij de IKEA waren zagen we een hele grote zwart-wit poster van bomen in een bos. We vonden hem allebei meteen mooi. Omdat we nog steeds voornemend zijn om ieder seizoen iets anders op te hangen besloten we hem niet in te lijsten, maar hem op te hangen met behulp van een gordijnroede.

Ik haalde mijn naaimachine, zwart naaigaren en Wonder Clips van Clover tevoorschijn. En omdat de poster groot was leek het me een goed idee om in de woonkamer aan de lange eettafel te gaan naaien. Ik stelde de steeklengte in op 6 mm. De draadspanning zette ik op 5, en om tafelzeil (want dat materiaal is het) te naaien koos ik jeansnaald 16/100.

Omdat je tafelzeil niet kunt afspelden, dan krijg je gaatjes die je blijft zien, gebruikte ik mijn Wonder Clips van Clover. Ik heb een doosje van 50 stuks.
Eerst naaide ik de zijkanten. Daarna maakte ik aan de boven- en onderkant een tunnel waar de roedes doorheen zouden gaan.

Om er zeker van te zijn dat de naden en de tunnels recht zouden zijn plakte ik op de gewenste afstand washitape op de steekplaat. Of in dit geval, voorbij de steekplaat zelfs. Het naaien ging langzaam. Je wil niet dat de boel gaat schuiven of dat de Wonder Clips ergens achter blijven haken waardoor de boel scheef trekt. Je kan het niet uithalen en opnieuw beginnen want dan blijf je de gaatjes altijd zien.

TADAA!

Dit is het eindresultaat.
De poster is iets smaller dan de tafel, maar het misstaat niet. Qua lijnenspel passen de lampen er mooi bij.
We hebben de tunnels boven en onder aan de zijkanten open gelaten zodat we, als we willen, ieder seizoen een andere poster op kunnen hangen. Ze hebben er genoeg bij de IKEA.

 

 

 

Archief

0 reacties