Selecteer een pagina

Eerste oogst.

door | jun 29, 2020

Om te beginnen, sorry dat ik een poosje niks geschreven heb. Twee dagen na mijn laatste stukje kreeg ik problemen met mijn computer. Ik vreesde dat ik gehackt was of dat er sprake was van ransomware. Gelukkig bleek dat niet het geval. Pffff. Gisteren heb ik mijn computer weer in gebruik genomen. 

Op bovenstaande foto zie je de mooie bloem van mijn peultjes. De kleur is prachtig donkerroze. In het verleden heb ik ook al eens peultjes gehad en die hadden witte bloemetjes. 
Er is in de afgelopen weken ontzettend veel gebeurt met de moestuinplantjes. Nadat het extreem droog was geweest kregen we regen. Toen schoten de plantjes omhoog. Ze groeiden als een malle. 

De paprika’s staan in grote potten zodat ze lekker kunnen groeien. De romatomaten staan verdeeld over grote potten, grote bakken en de moestuin. De drie die in grote potten staan laat ik groeien in de kas. De paprika’s blijven ook in de kas.

Behalve als het echt heel warm wordt. Dan is het in de kas veel te warm en mogen ze overdag naar buiten. Om het mezelf makkelijk te maken vroeg ik aan W of hij voor mij een verrijdbaar plateau wilde maken. Het liefst met wielen eronder zodat ik de plantjes tijdens een hittegolf in de schaduw kan rijden. We hadden een lege pallet staan, waarop het glas van de kas geleverd was, en heel veel resthout van onze vorige kas. Ik ben echt superblij met het resultaat.

Zoals je ziet zijn de courgettes gigantisch groot aan het worden. Helemaal achteraan groeien de stamslabonen (sperziebonen). Er zitten al bloemen aan, en aan één groeien zelfs al boontjes. Piepklein, zo schattig. Daar waar de lange stokken bij staan groeien romatomaten. De plantjes zijn nog klein. Ik was even bang dat ik te laat was met zaaien en planten. Toch heb ik al knopjes gezien, en in de bakken op wielen die bij de kas staan heeft eentje zelfs al een bloemetje. Het zal mij benieuwen of er genoeg tijd is om de tomaten te laten rijpen. 

 

Ik had veel meer courgetteplantjes gezaaid dan dat ik er kwijt kon. Nadat ik bij de buren in mijn straat briefjes door de brievenbus had gedaan met de vraag of iemand een plantje wilde, kreeg ik twee reacties. Een buurjongen wilde er één voor zichzelf en een buurmeisje kreeg er twee voor in de moestuin op school. Een collega van één van mijn zwagers had er ook een gekregen, maar die heeft hem dood laten gaan. 

Ik had er al twee in de moestuin gezet voor mezelf en eigenlijk was het de bedoeling dat het bij die twee zou blijven. Vorig jaar hadden we er drie. Ook hadden we toen een superoogst. We hadden er soms acht tegelijk in een week. Nou vind ik courgette erg lekker, maar ik wist niet wat ik met zoveel in één keer aan moest. Bijna alle buren waren op vakantie, dus daar kon ik ze niet aan slijten. Ik heb er heel veel soep van gemaakt en die ingevroren. Ook mijn moeder moest er aan geloven. Ik gaf ze aan haar mee met het recept voor de soep erbij. 
Nadat ik de plantjes had uitgedeeld bleef ik nog met twee zitten. Ik heb de kleinste in de vierkantemeterbak gezet. Waarrempel ontwikkelde zich een kleine knop. Die is ook gaan bloeien, alleen hadden de slakken dat ook gezien. Weg bloem, weg courgette. 

Het andere plantje zette ik in een hele grote pot. Ook deze kreeg een knop en een bloem. Nu zitten er nog meer knoppen in. Met een beetje geluk krijgen we minicourgetjes. 

De twee planten in de moestuin hebben ook steeds bloemen. Nou heeft een courgetteplant mannetjesbloemen en vrouwtjesbloemen.
Op de linker foto zie je de mannetjesbloemen. Mooie bloemen aan dunne steeltjes. Op de rechterfoto zie je duidelijk dat een steeltje dikker is. Dat is de vrouwtjesbloem. Daar groeit courgette uit.

Deze prachtige plant heeft hele schattige knoppen. Dit is de pompoen. Ook de pompoen heeft te maken met mannetjes- en vrouwtjesbloemen. 

Dit zijn de bosuien. Die hebben het moeilijk. Het groeien kwam heel langzaam op gang. Ze hebben een kleine groeispurt gehad, maar lijken het nu weer rustig aan te doen. 

De minipruimtomaat begint al te verkleuren naar oranje. 

In de kas heb ik een lampion opgehangen. Ze gaat op zonnecellen. Als het donker wordt gaat ze vanzelf aan en voordat wij naar bed gaan is ze al weer uit. Ik vind het wel sfeervol staan. en als ik in het donker nog even in de kas moet zijn, heb ik licht. 

Maar nu…..
De titel van dit stukje is Eerste oogst. Dat gaat over de peulen. Dat zijn plantjes die het geweldig goed doen. Ik heb vijf rijtjes in de vierkantemeterbak staan en ongeveer een rij van zestig centimeter in een plantenbak. 

We hebben er al vier keer van kunnen eten. En dan niet een klein beetje, maar een volledige maaltijd met zijn tweeën.

Ze zien er supermooi uit en smaken heerlijk.

Ik liet de derde oogst aan Fenna zien. Ze hoefde ze zelf niet, zei ze, maar vond ze goed genoeg voor “haar mensen”. 

Dit is een foto van de vierde oogst. Het was ietsje minder dan de eerste drie, maar niet minder lekker. Het peulenseizoen is al bijna afgelopen. 

Fijne week.

 

Archief

0 reacties