Selecteer een pagina

Mijn allereerste zelfgebreide trui.

door | nov 26, 2020

Nadat ik al eens sjaals, een muts, minimutsjes en een deken had gebreid, vond ik het tijd worden dat ik eens een trui ging breien. Dat had ik nog nooit gedaan. 
Jaren geleden, toen ik nog in Zwolle woonde, ben ik ooit eens los gegaan in de Aldi. Ze hadden goedkoop garen in de aanbieding en ik kocht daar behoorlijk wat van. Vervolgens belande het in een kast. Mijn schoonmoeder heeft van de sokkenwol die ik toen kocht twee paar sokken voor mij gebreid. Ondanks dat het goedkoop garen was, bleek de kwaliteit goed. Ik draag de sokken nog steeds. 
Ik had ook garen gekocht voor een trui (of vier, vijf) met het voornemen om daar dekens van te gaan haken of breien. Dat is er nooit van gekomen. 
Ik besloot te beginnen met een simpel model trui.
Ik had een tijdschrift van Phildar met daarin breipatronen voor beginners. Het was de lente-zomercollectie van 2011. Ik koos de meest simpele trui uit en breide een proeflapje. Dat mijn garen totaal niet overeen kwam met het garen dat werd gebruikt in het boek was wat mij betreft heen probleem. Het patroon was op naald 7. Ik breide proeflapjes op naald 7 en naald 6. Die van naald 6 kwam beter overeen, maar ik vond de steken mooier uitkomen met naald 7. Omdat ik twijfelde tussen twee maten besloot ik de kleinste van de twee te gaan breien op naald 7. Met de boord op naald 5. Precies zoals werd aangegeven. 

 

Toen ik halverwege het rugpand was merkte ik al dat de trui ruim ging vallen. Toen het rugpand af was trok ik eraan in de breedte en zag dat het heel wijd was. Maar omdat de steken vrij los waren, vanwege naald 7, zou het vast door het gewicht wel in de lengte gaan zakken. 
Ik breide het voorpand. Daarna de mouwen. Daarna de halsboord. Ik naaide de zijnaden en de schoudernaden dicht. Daarna de mouwen op hun plek. Ik was totaal in mijn nopjes. Wat werd hij leuk! Het vastnaaien van de halsboord werd een probleem. Het was een lange strook van zes steken breed en 64 cm lang. Ik kreeg het niet voor elkaar om het te bevestigen. Het was ook helemaal niet wat ik wilde. Dat er een halsboord aan moest was duidelijk want de halslijn was zó wijd dat de trui mij over beide schouders afzakte. Ik besloot, na enig naslagwerk te hebben gedaan in een breiboek, om de boord eraan vast te breien. Een geheel nieuwe boord. De boord die ik had gebreid gooide ik aan de kant. Ik nam steken op uit de veel te wijde halslijn en breide met naald 5 een boordsteek van 9 toeren. En waarachtig, het werd een perfecte halsboord. 

Nu zijn jullie natuurlijk benieuwd hoe de trui eruit ziet. 
Ben je er klaar voor?
Komt ie. 

TADAAH!

Nou, niet slecht toch? Voor een eerste trui. 
Hij valt inderdaad ruim, maar niet te ruim. Wie weet gebeurt er nog wat met het formaat als ik hem was. Dat mag op 40°C. Ik was mijn wolwas nooit warmer dan 30°C. 
De trui is een mix van 50% merinowol / 50% polyacryl. 
Zoals je ziet heeft de trui halflange mouwen. Het patroon was tenslotte een lente-zomermodel. Nou zijn de winters in Nederland niet zo koud dat ik de lange mouwen ga missen. Ik draag er een shirt met lange mouwen onder en dat is warm genoeg. 
De trui zit heerlijk. Enorm comfortabel qua warmte. 

In de jaren 80 van de vorige eeuw heeft de moeder van een kennis ooit een trui met blokstrepen voor me gebreid. Zwart met paars. Ik was er enorm blij mee en heb hem nog jaren gedragen. 
Achteraf gezien was dat een cadeau dat ik toen nog niet op waarde kon schatten. Nu ik weet hoeveel tijd er gaat zitten in het breien van een trui waardeer ik het nog veel meer dan toen. 

Ik ga deze trui zeker nogmaals breien. Op naald 6, met de boord op naald 4. En dan van beneden naar boven in het rond zodat ik geen zijnaden dicht hoef te naaien. Ook de mouwen brei ik meteen aan het armsgat. Van bovenaf naar de boord toe. Dan kan ik proberen de mouwen langer te maken. Het worden dan geen blokstrepen, maar wel meerdere kleuren. Wordt vervolgd.

Fijne week.

Archief

0 reacties