Selecteer een pagina

Na de ijsheiligen.

door | mei 18, 2020

Afgelopen maandag t/m donderdag was het ijsheiligen. Als het goed is komt er dan geen nachtvorst meer en kunnen de plantjes veilig naar buiten.
De aardbeienplant bloeit en er vormt zich zelfs al een aardbei. Ze heeft de winter overleeft en heeft zelfs nooit binnen gestaan. Ik ben benieuwd hoeveel vruchten ze dit jaar voortbrengt.

 Je moet er bijna een vergrootglas bij hebben om het te kunnen zien, maar de bosui piept al boven de grond uit.

 

De peultjes gaan nog steeds supergoed. 

De enige pompoen die wilde ontkiemen is van de kas naar de moestuin verhuisd. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik na de eerste nacht best zenuwachtig was of het goed zou zijn gegaan. 

De courgettes waren er meer dan aan toe om naar buiten te gaan. Ik heb er dit jaar twee in de moestuin geplant. Vorig jaar hadden we er drie en konden we er niet tegen eten. Er groeien gemiddeld acht courgettes per plant en als er dan zes à acht tegelijkertijd rijp zijn weet je niet waar je er mee naar toe moet. 
Op de rechter foto zie je er nog zes. Daar moet ik een liefhebber voor zien te vinden.

De sperziebonen konden nu buiten worden gezaaid. De enige sperzieboon die ik in de kas had gezaaid en het goed doet heb ik er ook bij gezet. Het zijn stamslabonen en hoeven dus niet ondersteund te worden.

De paprika neemt rustig de tijd om te ontkiemen. Eerst waren het er vier, toen vijf en nu komt er zelfs een zesde op. Ze gaan binnenkort elk in een aparte pot en blijven in de kas. Tenzij het zo bloedheet wordt als afgelopen zomer. Dan zet ik ze buiten.

De minipruimtomaat staat in de grote pot waar ze het hele tuinseizoen in blijft staan. Ik heb haar een week lang uit (overdag) en in (’s avonds) de kas getild en dat viel niet mee. Ik kon haar amper tillen. Nu blijft ze buiten staan.

De grote verrassing is de Romatomaat. Zij en de trostomaat deden helemaal niks. Op het laatst heb ik de aarde kletsnat gemaakt en er nieuwe zaadjes doorheen gewoeld. Ik dacht dat het niks meer zou worden. En zomaar opeens kwamen er sprietjes boven. Ik ga er sowieso zeven houden en voor de rest zoek ik een liefhebber. Je kan een tomaat ook best in een grote pot laten groeien. Er moet wel een stevige stok bij die minstens een meter boven de grond uit steekt waar je de plant aan vast bindt. Anders knakt ze om/of valt ze om. De tomaten wegen wat.

En zo ziet mijn moestuin(tje) er dan uit.
Links de bosui, de punt achteraan de sperziebonen, links daarnaast de pompoen en rechtsvoor de courgettes. Helemaal rechts op de twee borden staan nog zes courgettes en in de kleine potten in de moestuin zitten nog vier sperziebonen die op een ander huis wachten. Helemaal linksachter staat basilicum en helemaal rechtsvoor in de punt bieslook

In de kas staan nog heel veel potjes basilicum en een paar peterselie.

Nu is het een kwestie van goed water geven want het blijft voorlopig droog weer. 

Fijne week. 

Archief

0 reacties