Selecteer een pagina

Over bijen tellen.

door | apr 20, 2021

Afgelopen weekend was de Nationale Bijentelling. Die wordt jaarlijks gehouden in de tweede helft van april. Je kiest een zonnig moment uit en gaat een half uur de tuin in om bijen te tellen. Hommels zijn ook bijen. Je mocht bijen, hommels, zweefvliegen en wespen tellen.
Op www.nationalebijentelling.nl kon je een telformulier en informatiegids downloaden en uitprinten. Daar vulde je op in wat je had gezien en hoeveel je er had gezien. Na afloop kon je op dezelfde website je notities doorgeven. 

Op bovenstaande foto zie je de honingbij. Die zocht naar eten in mijn blauwe druifjes. 
’s Morgens telde ik: 4 honingbijen.
                                    1 bloedbij. Die had ik niet herkend als bij, maar vond ik later terug in een                                        insectengids. Ze stond niet op het telformulier.
                                    1 onbekende bij. Althans dat dacht ik. Ze was zwart met een knalrood                                              achterwerk. Ze vloog behoorlijk snel en ik kon niet zien of het een bij                                              was of iets anders. Achteraf bleek het een Steenhommel.

Eerder die ochtend had ik een wesp gezien, maar die telde niet mee in de telling van mijn half uur. Wespen mocht je ook noteren voor de telling. Een wesp is geen bij. 

Ik was niet echt tevreden met het resultaat en besloot ’s middags nog een poging te wagen.

Hier zie je de Rosse Metselbij. Vliegensvlug en niet benaderbaar. Uiteindelijk pakte ik mijn spiegelreflexcamera er maar bij. Daarmee kon ik inzoomen. En zelfs dan kon ik niet dichtbij genoeg komen. 

Deze wilde wel graag op de foto. Het is geen bij, maar een vlieg. Wel mooi, met dat blauwe achterlijf.

Ik had ’s middags meer geluk. Ik telde: 3 Rosse Metselbijen. Ik dacht eerst dat het vosjes                                                                                   waren, maar dat bleek niet zo te zijn.
                                                                      1 Sachembij. (althans, dat denk ik)
                                                                      1 Aardhommel.
                                                                      7 honingbijen. Waarvan er 5 op de Skimmia zaten.

Deze telling heb ik ingezonden. 

Op zondag telde ik minstens 15 honingbijen op de Skimmia. Er zat zelfs een donkere variant bij. Ik heb die telling niet ingezonden.

Op het telformulier hadden ze afbeeldingen geplaatst van wat je in je tuin kon tegenkomen. In het informatiegidsje kreeg je uitleg over de bijen, hommels, zweefvliegen en wesp. 

Vorig jaar heb ik een heel mooi boek gekocht over bijen. Het is eigenlijk bedoeld voor kinderen, maar de illustraties zijn zó mooi en de tekst zo duidelijk, dat volwassenen het ook een mooi boek vinden. 
Het heet: Handboek voor Bijenfans. Het is geschreven door Gerard Sonnemans. De prachtige illustraties zijn van Jasper de Ruiter. Het boek is mede tot stand gekomen door donaties van o.a. de Bijenstichting, de Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) en Naturalis. Ik vind het een van de mooiste boeken die ik de laatste tijd heb gekocht. Een echte aanrader. 

Volgend jaar is er weer een Bijentelling. Ik doe dan weer mee. Jij ook? 

Fijne dag en tot vrijdag.  

 

 

 

 

Archief

0 reacties