Selecteer een pagina

Over de moestuin in Mei.

door | jun 3, 2021

Mei. Wat was ze nat. Regen, regen en nog eens regen.
Ondanks de niet zo ideale temperaturen doen de tomaten het goed. Ze groeiden niet zo snel, of helemaal niet, maar wortelden wel goed. Ze staan er allemaal stevig bij.
In de tweede helft van de maand bouwde ik rekken voor de snijbonen. Die zitten inmiddels in de grond. Zestien planten heb ik gezaaid. Rechts daarvan (op deze foto) zaaide ik drie rijen bietjes. De bietjes hebben allemaal verschillende kleuren. Wat zal dat vrolijk staan op het bord.

Net niet in beeld op de vorige foto, maar wel op deze staat de knoflook. De planten zien er groot en sterk uit. Ik zou er eind mei alvast eentje uit de grond halen, maar ik wacht daar nog even mee. De plant is nog niet aan het afsterven dus ze kunnen nog even blijven staan.

De worteltjes groeien mooi. Twee plantjes hebben het niet gered, die werden bruin. Ik heb ze verwijdert en daarna opnieuw gezaaid. Ik heb geen idee hoe snel prei moet groeien. Op één na zijn ze allemaal ontkiemd. Ik kan later altijd nog bijzaaien.

De peultjes die al groot zijn had ik voorgezaaid en daarna uitgeplant. Ze komen van de moestuinmaatjes van de Albert Heijn. Later vond ik in de schuur de zaden van vorig jaar. Die heb ik erbij in de bak gezaaid en komen, op één na, op.

In deze hoge bak zie je dat de rucola het goed doet. De kleine blaadjes daarachter is pluksla. Niet alles komt op dus die ga ik bijzaaien. Achteraan in het midden staat salie. Ik heb één plantje in deze bak gezet. De rest staat naast het huis op het stukje tuin dat ik liefdevol laat verwaarlozen voor de bijen en vlinders.

Op de kar groeit in de witte bakken andijvie en cosmea. In de andere potten groeit palmkool.
Palmkool is een vergeten groente en familie van de boerenkool. De groente komt aan zijn naam omdat je de bladeren oogst door ze van onderaf af te breken. De plant groeit dus door. Er ontstaat dan vanzelf een soort “palmboompje”. Hij is heel gevoelig voor rupsen. Met name het koolwitje legt graag zijn eieren op de bladeren. Daarom hebben we een stellage gebouwd en daar gaas overheen gespannen. Daar kunnen de koolwitjes niet doorheen.

Zo staat het er op dit moment bij. De tomatenplanten staan stevig in hun potten en bakken. De aardbeienplanten bloeien en er groeit zelfs al een aardbei. In de kas heb ik, net als vorig jaar, een lampion opgehangen. De lakens op het dak zorgen ervoor dat mijn planten niet verbranden.
Zoals je ziet lopen de lei-platanen ook al uit.

De paprikaplanten doen het goed. Als deze allemaal vrucht gaan dragen ben ik heel blij. Ik ben namelijk dol op paprika. Het zijn paprika’s in allemaal verschillende kleuren. Het wordt dus een verrassing wat voor kleur ze zullen krijgen. De tomatenplant die in de kas staat groeit sneller dan die buiten staan.

Waar de regen van de afgelopen maand wel goed voor is geweest, is voor het vullen van de regenton. Naast de regenton staan ook twee tomatenplanten.

Dit is mijn experiment met een pitje van een stoofpeer. Hij ziet er gezond uit. Als de tulpen, die in een grote pot staan, straks zijn uitgebloeid en de bollen zijn gerooid, gaat dit boompje in de grote pot. Daar blijft hij voorlopig jaren in staan. Inmiddels zijn de twee andere pitjes ook ontkiemd en gaan groeien. Die komen in het najaar in grote potten. Daar staan nu nog tomatenplanten in.

Dit stukje gaat over de moestuin in mei, maar ik wilde dit toch even met jullie delen. Op 2 juni heb ik al voor het eerst kunnen oogsten. De rucola was er al aan toe. Ik heb de grootste bladeren afgeknipt. Ze smaakten heerlijk in de bietenwraps met geroerbakte groenten en bolletjes geitenkaas.

Uiteraard is er inmiddels al weer het één en ander verandert in de moestuin en in de kas. Daarover binnenkort meer.

Fijne week.

 

Archief

0 reacties