Selecteer een pagina

Over jonge plantjes in de kas.

door | apr 23, 2021

De eerste plantjes konden in de kas. Maar dan moet de kas wel eerst worden opgeruimd. Dus eerst alles uit de kas, vegen en dan opnieuw indelen. 

 

De eerste helft van de tomatenzaailingen kon worden verpot.
Dat moest heel voorzichtig gebeuren want ze zijn heel kwetsbaar. Op de website van www.cestlavieforyou.nl vind je in de blog alle informatie over het veilig verspenen van tomatenzaailingen.
Na het verspenen zette ik alle plantjes bij elkaar in een bak zodat ik ze makkelijk water kan geven. Vanaf nu geef ik ze namelijk van onderaf water. Dan worden de blaadjes niet nat. Daar houden tomaten niet van. Het is nog te koud om ze ’s nachts ook in de kas te laten staan. Op deze manier is het makkelijk om ze ’s avonds mee naar binnen te nemen.

Zie die kleurige potjes? Daar heb ik de zaailingen van de zonnebloemen in gedaan. Zonnebloemen in een kleurig potje. Ik vond het wel toepasselijk.

 

In de grijze bak staan de verspeende zaailingen die ik opnieuw heb moeten zaaien. Je ziet dat die nog iets kleiner zijn dan die in de groene bak.
De Marmande, de vleestomaat, heeft het niet makkelijk. Ik heb er maar drie kunnen behouden. Je zou denken dat de tomatensoort die het grootst gaat worden ook de sterkste is. Niets is minder waar. Ze zijn juist het kwetsbaarst. Ik had er nog eentje, maar die komt de kiemfase niet voorbij. Ik ben dus heel voorzichtig met de drie in nog heb.
De paprika’s zijn ook verspeend. Die gaan heel goed. Tot afgelopen dinsdag, toen ik één van de potjes uit mijn handen liet vallen bovenop een perfect plantje. Die knakte doormidden. Weg plantje. Op de foto zie je dus zes paprikaplantjes op het bord staan en nog één in een bruin potje. De andere twee op het ronde blad zijn tomatenplantjes. De drie op het blauw-witte blad ook.

Nu de plantjes overdag in de kas staan is het heel belangrijk om ervoor te zorgen dat ze dat ook overleven. Het kan enorm heet worden als de zon erop schijnt. Tomaten houden van warmte, maar niet van zon in de kas. Daarom heb ik twee hoeslakens over de kas gespannen. Die filteren de zon. Als het nodig is span ik ook nog een laken langs de voorkant of de zijkanten, en ik heb ook nog een parasol. En als de zon fel schijnt doe ik ook het raam en/of de deur open. Maar goed dat ik de hele dag thuis ben. Nu kan ik ieder uur even kijken of alles goed gaat.

Na de IJsheiligen, half mei, is het de bedoeling dat de tomatenplanten en de zonnebloemen naar buiten gaan. In de tuin en in potten. De paprikaplanten blijven in de kas. Tenzij het vreselijk heet wordt. Dan zet ik die ook buiten. Maar zover is het nog niet.

Ondertussen ben ik nog meer aan het voorzaaien in huis. Daarover later meer.

Fijn weekend.

Archief

0 reacties