Selecteer een pagina

Over Sint Maarten.

door | nov 12, 2021

Gisteren was het weer Sint Maarten. De tweede sinds de Coronapandemie.
Net als vorig jaar zorgden wij er voor dat we de kinderen Coronaproof, op anderhalve meter afstand, snoepgoed konden aanbieden.

Voordat ik W leerde kennen woonde ik in een galerijwoning op de tweede verdieping. Daar werd nooit aangebeld door zingende kinderen.
Toen ik samen met W ons eerste huis in Zwolle huurde, was dat in de wijk Stadshagen. Er woonden heel veel kinderen. Van onze buren hadden we al vernomen dat Sint Maarten hier heel erg leefde. Wij kochten voor honderd kinderen snoep in. In de zes jaar dat wij daar woonden kregen we tussen de zeventig en de negentig kinderen aan de deur.
Later verhuisden we naar onze koopwoning in een ander deel van de wijk en daar belden er tussen de dertig en veertig kinderen aan. Er woonden daar iets minder basisschoolkinderen.

In 2018 verkochten we ons huis en woonden wij, in afwachting van de overdracht van ons nieuwe huis in Steenwijk, in een zomerhuisje op een mini-camping. Dat jaar ging Sint Maarten aan ons voorbij.

Toen we in ons nieuwe huis woonden wist ik al dat het Sint Maarten feest in Steenwijk niet zo leefde. Hier wordt meestal een optocht gehouden waar de kinderen verkleed aan mee doen. Het langs de deuren gaan is hier minder bekend. Twee jaar geleden kregen we zes kinderen aan de deur en vorig jaar zeven. Dit jaar was het een verdubbeling. We hebben er veertien geteld. In verband met Corona waren de optochten afgelast en dus gingen de kinderen, met hun ouders, langs de deuren. Bij mijn moeder in het dorp ging de optocht ook niet door. Voorheen kon ze de kinderen die aan de deur kwamen op één hand tellen. Dit jaar waren het er tweeëntwintig!

Fenna vond het maar wat interessant dat er een opstapje met een bak snoep voor de deur stond. Als er aangebeld werd ging ze er vandoor om vervolgens weer plaats te nemen achter het raam naast de voordeur als het weer rustig was. Als je goed kijkt zie je haar snoetje achter het raam.

Ondanks dat er hier beduidend minder kinderen aan de deur komen, koopt W er niet minder snoep voor in. Nog steeds haalt hij voor minstens honderd kinderen snoep in huis. Het zouden er zomaar eens meer kunnen zijn en je wilt niet zonder komen te zitten, is zijn beredenering. En dus eet hij nog weken alles wat van chocola is en eet ik alle Haribo snoepjes op.

Fijn weekend.

 

Archief

0 reacties