Selecteer een pagina

Over tomaatjes en paprika’s deel 3.

door | aug 31, 2020

Zie hier mijn allereerste geoogste Romatomaat. Ze is wat klein uitgevallen, maar perfect van kleur. 

 

Hier zie je haar tussen een minipruimtomaat en een normaal formaat tomaat uit de supermarkt. Het was de bedoeling dat ze, samen met die andere twee, die avond opgegeten zou worden. Zou….
Toen ik haar in plakjes ging snijden bleken de zaadjes en het sap eromheen zwart. Bah! Jammer genoeg is ze in de kliko beland.

En er zijn er meer voortijdig in de kliko beland want sommigen bleken last te hebben van neusrot. Dat gebeurt als ze te weinig water hebben gehad. Dan onttrekt de plant het sap uit de tomaten.
Ik vond dat raar want naar mijn idee waren ze wat te nat. Er groeiden zelfs paddenstoelen in een van de bakken.
Het kon ook kaliumgebrek zijn geweest. De tomaten met neusrot heb ik weggeknipt en de planten hebben extra mest gehad. Nu gaat het goed.

Deze twee waren van de plant gevallen. Ze waren nog voor de helft groen. Ik heb ze voor het raam gelegd om bij te kleuren. Ze zijn inmiddels verorberd. Ze smaakten een beetje melig.

De tomaten die in de bakken op wielen staan kleuren beetje bij beetje rood. Van alle tomatenplanten die ik heb doen deze het het best.

De planten uit de kas hebben met de hittegolf buiten gestaan. Er leek maar geen schot in te komen. De tomaten groeiden wel, maar ze werden niet rood. Toen de hitte voorbij was kleurden ze wel langzaam rood.

De planten die in de moestuin staan blijven qua grootte een beetje achter, zowel de planten als de tomaten. Toch krijgen ook zij nu kleur.
Ik ben benieuwd hoe ze zich verder ontwikkelen. De tomaat die zwart van binnen was kwam van een plant uit de moestuin.

Een van de belangrijkste dingen die je moet doen is de zogenaamde “dieven”, ook wel oksels genoemd, verwijderen. Dieven groeien op de plek tussen de stam en het blad. Ze nemen veel voeding van de plant weg.
Meestal gooi ik de dieven in de kliko. Maar nou heb ik op Instagram gelezen dat je ze ook wortel kan laten schieten. Op die manier kun je de stekjes laten groeien om zo nog meer oogst te krijgen. Ik heb deze dieven pas laat in het water gezet. Dit jaar worden dat geen volwassen planten meer.
Zoals je ziet hebben ze wortels ontwikkeld.

Gisteren heb ik ze in potten gezet. Ik laat ze in de kas staan. Het is de bedoeling dat ze daar overwinteren zodat ze volgend voorjaar volwassen kunnen worden.
Het is een experiment. Misschien lukt het, misschien ook niet. Als het erg koud wordt kan ik overwegen om ze in huis te zetten.
Ik ben benieuwd.

En dan nu de paprika’s.
Ook zij hebben buiten gestaan tijdens de hittegolf. Terug in de kas kleuren ook die langzaam rood. Zoals verwacht blijven ze klein. Ik weet uit ervaring dat het voor de smaak niks uitmaakt. Vorig jaar had ik drie paprika’s die klein, prachtig rood en heerlijk van smaak waren.
De paprika’s die niet rood worden kun je ook eten. Dat zijn groene paprika’s, en minstens net zo lekker.

Er is nog meer in de moestuin gebeurd. Daarover later deze week meer.

Fijne week.

 

Archief

0 reacties