Selecteer een pagina

Over tomaten in een grotere pot en zo.

door | mei 12, 2021

Nadat ik de vorige keer de tomatenzaailingen verspeend had, viel het me op dat de vier die ik in een groter potje had gezet sneller groeiden. Tijd dus om alle tomatenplantjes een grotere pot te geven. En de snackkomkommers en de gewone komkommers ook. 

Een paar dagen later bleek dat de (snack)komkommers gingen verkleuren. De bladeren sloegen wit uit en sommige krulden om. Niet veel later knakten ze om. Om een lang verhaal kort te maken, ik had ze veel te vroeg in de kas gezet. Ze hadden het te koud en legden het loodje. Helaas heeft niet één het overleefd.

 

 

De tomaten waren wel blij met hun grotere pot. De kleinere soorten zette ik zelfs al in de pot waar ze het hele seizoen in zullen blijven staan. Dat zijn de Dancing with Smurfs, Red Fig en Yellow Pear. Ik had nu ruimtegebrek en dus zette ik twee plantjes in het rek bij de zonnebloemen. De volgende dag bleken de tomaten in de grote potten ineens een groeispurt te krijgen.

Zoals je ziet is het al lekker druk in de kas. Als je goed kijkt zie je hier nog de groene bak met komkommers staan. Die liggen inmiddels in de groene kliko.

We maken even een uitstapje naar de moestuin. De Oost-Indische kers doet het goed. Het heeft heel lang geduurd voordat ze ontkiemden. Er waren een paar niet ontkiemd. Gelukkig had ik in de kas nog een paar extra voorgezaaid. Daar heb ik de kale plekken mee opgevuld. Links van de Oost-Indische kers zie je drie kleine plantjes. Dat zijn sperziebonen die ik heb gezaaid van de Moestuinmaatjes van de Albert Hein. Op de een of andere manier heeft het middelste plantje geen echte blaadjes gekregen na de kiemblaadjes. En toch groeien er net boven de kiemblaadjes nieuwe blaadjes. Geen idee of dat wat gaat worden, maar voorlopig laat ik hem gewoon staan.

Van de Moestuinmaatjes had ik ook peultjes. Die heb ik in een grote bak op wielen naast de kas neergezet. Ze groeien goed. 
In de hoge bak heb ik negen plantjes rucola gezet. Helemaal rechts staat een zaailing van salie. Om de salie heen heb ik pluksla gezaaid. Die komt nog niet op.

Deze mooie constructie heeft W zelf gemaakt. Het zijn stellages op hoge poten waar we twee bakken in hebben gehangen voor de aardbeien. Die had ik in eerste instantie zelf gezaaid, maar die kwamen de kiemfase niet voorbij. We hebben uiteindelijk maar wat planten gekocht bij het tuincentrum. Het folie dat je ziet is een tunnel die we over de vierkantemeterbak hebben gemaakt ter bescherming van de worteltjes en de prei.

Het leek een eeuwigheid te duren voordat die ontkiemden. We hadden er eerst namelijk geen folie overheen gedaan. Toen dat er wel overheen zat piepten binnen twee dagen de eerste sprietjes boven de grond uit. Zodra de worteltjes vier centimeter hoog zijn ga ik ze uitdunnen. Ik gooi de verwijderde plantjes niet weg. Die doe ik op brood, je kan ze namelijk gewoon opeten. 

Deze week zijn de IJsheiligen (11 t/m 14 mei) en dus ben ik de tomatenplanten en de zonnebloemen aan het afharden. Ik zet ze overdag buiten en ’s avonds weer in de kas. Zo kunnen ze alvast wennen aan de wind en regen. Als het héél hard gaat regenen kan ik ze zo allemaal tegelijk onder de overstek bij de schuur rijden. 
Op het verrijdbare plateau zie je ook een peterselieplant die de winter heeft overleefd in de kas. Rechtsvoor staan Marigolds (Afrikaantjes) die we gekocht hebben. Ik heb ze ook gezaaid, maar ze ontkiemen en groeien heel traag. 
Inmiddels staan ook de zes paprikaplanten in grote potten. Die staan in de kas en blijven ook in de kas. Ik laat ook een tomatenplant in de kas staan om te kijken of het veel verschil maakt met die ik in de grond of potten buiten neerzet. Maar als het van de zomer weer net zo heet wordt als de afgelopen jaren zet ik ze uiteraard allemaal buiten. 

Fijne week.

Archief

0 reacties