Selecteer een pagina

Zo stop je een gat in een gebreide sok.

door | feb 17, 2020

Degene die mijn blogpost Sok Kwijt hebben gelezen, herkennen op bovenstaande foto vast wel de sok die in de stofzuiger verdwenen was.

Ik word er altijd vrolijk van als ik mijn vier paar gebreide sokken zo bij elkaar zie.

In een van de sokken van het rode paar zat een gat.
Ik ga je laten zien hoe ik het gat heb gestopt.

Ik vroeg aan mijn moeder of ik haar maasbol mocht lenen. Normaal gesproken zit er, aan de onderkant, een steel aan. Het lijkt dan op een paddenstoel. Deze is al zolang ze zich kan herinneren verdwenen, maar je hebt hem ook niet echt nodig. De bol alleen volstaat prima.

Je stopt de maasbol in de sok, en dan zo dat het gat van de sok in het midden komt te zitten. Je trekt de sok een beetje aan en draait de bol een paar keer rond. Je houdt het deel onder de maasbol stevig vast.

 

Dat ziet er dan zo uit. 

Ik heb ervoor gekozen om het gat te stoppen met een andere kleur garen dan de sok zelf. Aangezien ik de sokken alleen binnenshuis draag maakt het mij niet uit dat je de reparatie kan zien. Sterker nog, ik vind dat wel mooi. 

Je legt een knoopje in het uiteinde van de draad.
Je steekt, via het gat, de naald links boven het gat in de sok en trekt de draad er helemaal door tot het knoopje op zijn plaats zit. 
Nu steek je de naald rechts op dezelfde hoogte, van buiten naar binnen, in de sok en steek je links in de steek onder de plek waar het knoopje zit weer naar boven. Je zorgt ervoor dat je ongeveer twee steken buiten het gat blijft en je begint en eindigt ook een paar steken boven en onder het gat. 
Je werkt naar beneden toe totdat het hele gat bedekt is.

Wie goed oplet ziet dat de draden er anders uitzien dan op de foto hiervoor. Dat komt omdat dit de tweede poging was. De eerste keer had ik het fout gedaan en kon ik alles weer uithalen. Gelukkig heb ik een andere kleur garen gebruikt en geen rood.
Fenna was nieuwsgierig naar wat ik aan het doen was.

Je gaat nu rij voor rij, net als bij weven, over een draad heen en onder een draad door. 
Dit doe je totdat het hele vlak gevuld is.

Zo ziet het er dan uit.
Niet slecht voor een eerste keer, toch? 
Ik ben best tevreden.

Omdat de sok om de maasbol gespannen heeft gezeten is de hak een beetje uitgerekt. Daar merk je niks van als je de sok draagt en na een keer wassen ziet het er weer normaal uit.

 

 

Archief

0 reacties